EFT és a barátság

A baráti kapcsolatokban lévő fájdalmakkal kapcsolatosan az EFT-nek van valami speciálisabb módszere, vagy ugyanúgy működik, mint a párkapcsolatnál?

A baráti kapcsolatok fontos és mély kötődések, melyek sok szempontból hasonlíthatók a párkapcsolatokhoz. Ezeknek a jobb megértése pedig egyéni üléseken is kiemelt fontosságú témák a legtöbb kliens számára. Egy fontos barátság elvesztése, gyengülése vagy átalakulása komoly lelki fájdalmakat tudnak okozni. Az érzelmekre fókuszáló terápia jó szemléleti keretet adhat ezeknek a sérüléseknek a megértéséhez és a kliensekkel való feldolgozáshoz. 

A barátságról

BFF – best friends forever. Számos feliraton, ékszeren, kártyán láthatjuk, főleg lányos kiegészítőkön. Fiúknál a „Bromance” kifejezés kezd elterjedni egy hasonló érzelmi színezetű jelenség leírására, mikor két férfi nagy testvériességben talál egymásban igaz barátra (borther- romance). A kamaszkor nagy érzelmi amplitúdójú barátságai után a fiatal felnőttkor stabilabb, család jelentősége mellé lépő barátságai lesznek meghatározóbbak. Később a partner és a saját család mellett a barátságok átalakulhatnak, időről időre veszíthetnek intenzitásukból vagy gyakoriságukból, de szerencsés esetben élethosszig elkísérnek valamilyen formában és nagyon fontos érzelmi és társas erőforrásai az embereknek. A minőségi kapcsolatok, azok hálózatai a testi-lelki egészség alapvető meghatározói. 

Barátság, mint kötődési kapcsolat

Az egyén társas közegben fejlődik, személyisége, self-je folyamatos interakciók során alakul. A kapcsolatainkban megtapasztalt biztonság, kölcsönösség, interaktivitás során alakulnak többek között magatartásmintáink, érzelemszabályozási stílusaink, attribúcióink. Az EFT szemlélete abban járul hozzá a baráti kapcsolatokat megértéséhez, hogy segít intrapszichés folyamatokat, mint például az érzelemszabályozási mintázatainkat kötődési kontextusban értelmezni. Például azért annyira fájdalmas egy barát eltávolodása, mert nagyon fontos számomra. Vagy például azért vagyok nagyhangú és versengő, mert szorongok attól, hogy ha alulmaradok, a másiknak már nem lesz rám szüksége.  Bár a kötődés lehet nagyon fontos és intenzív, barátok között ritkábban mondódik ki egy olyan fajta érzelmi és társas elköteleződés, mint párkapcsolatban. Baráti kapcsolatokban is fájdalmas élmény az érzelmi eltávolodás, a bizalom sérülése vagy nagy krízisek. Érzelmi szinten ugyan úgy jelen tud lenni harag, féltékenység, irigység, számonkérés, elhanyagoltság érzés, mint bármely más fontos kötődési kapcsolatunkban. 

EFT módszerei az egyéni tanácsadói vagy terápiás folyamatokban

Az érzelmekre fókuszáló egyéni terápia szemléletéről és módszereiről egyre több szakcikk és könyvfejezet jelenik meg, Emotionally Focused Individual Therapy néven (EFIT). Az EFT szakaszai és módszerei is illeszthetők az egyéni keretekhez. A legtöbb intervenció jól használható egyéni folyamatokban is: az érzelmek validálása, hitelesítése, empátiás tükrözés vagy az előhívó kérdések olyan gyakorlati eszközök, melyek segíthetnek a kliensnek megérezni a stabil, megtartó terápiás kapcsolatot, mely során rá tud érezni saját megéléseire a felületen lévő másodlagos érzelmek mélyében meghúzódó elsődleges érzelmekre és kötődési szükségletekre. Korrektív emocionális élménnyé válhat, ha ezeket meg tudja élni a kliens a terápiás kapcsolat biztonságában, és utána mer némi kockázatot vállalni és elkötelezetten, nyitottan közelíteni a másikhoz – először akár csak elképzelve csak ezt a közeledést. A párterápiákkal ellentétben ezt a folyamatot nehéz a terápiás ülésen közvetlen megjelenítésekkel (enactment) a jelenben kísérni és segíteni. Az EFT tangó lépéseit egyéni üléseken is végig lehet vinni a pár helyett a terapeutával vagy belső reprezentációk mentén a self egy részével vagy oda képzelt baráttal is. Ennek során a kliens saját belső élményvilágát jobban el tudja érni, el tudja a fogadni és tud előrevivő lenni. 

A kötődési sérülések feldolgozásának módszere alkalmazható leginkább baráti kapcsolatokban lévő törések, szakadások megértésére és feldolgozására.  Hasonlóan a párkapcsolati kötődési sérülésékhez, itt is valami olyat él meg egyik vagy mindkét fél, hogy nem tudott a másikra egy számára fontos helyzetben számítani, magára hagyva érezte magát vagy más módon sérült a bizalom kettejük között. Itt a megbékélés és megbocsátás útján tudja kísérni az EFT terapeuta a klienst. Ezen az úton a klienst tudjuk segíteni abban, hogy megtapasztalja saját kötődési érzelmeit adott kapcsolatban és az elakadások leküzdésével egy olyan biztonságos kötődést tudjon kialakítani, melyben tud sérülékenynek mutatkozni és akár elmondani, hogy a másik mennyire fontos neki.

Az EFIT módszereiről és alkalmazásáról bővebben olvashatunk itt: Susan Johnson: Attachment Theory in Practice – Emotionally Focused Therapy with Individuals, Couples and Families. The Guilford Press, 2019. 


Szerző: Papp Zsuzsanna (Pszichológus, párterapeuta-jelölt)