Végül elérted a célodat ebben az életben?

Elértem.

És mi volt a célod?

Szeretve lenni és átélni a felém áradó szeretetet ezen a földön.

(Raymond Carver)

Mi az "Ölelj át!" program?

Vajon lehetséges-e jól lennünk a párkapcsolatunkban?
Sok panaszt, elkeseredett beszámolót hallani napi szinten a párkapcsolatokról. A megdöbbentően sok válás miatt egyre inkább azt gondoljuk, a válás egy elkerülhetetlenül lecsapó szörnyeteg, ami válogatás nélkül szedi áldozatait, és bárkit utolérhet. Életünk fontos mozgatórugója a remény. Ha tudunk reménykedni, akkor kreatívabbak vagyunk, és jobban tudunk a problémakeresésre koncentrálni. A sok rossz hír a kapcsolatokról éppen ezt a reményt veszi el, szinte beletörődünk, hogy a kapcsolatok úgysem működnek. Ezért nagyon fontos, hogy értsük, mi mit tehetünk azért, hogy a párkapcsolat erősödjön. Az érzelemfókuszú párterápia több ezer pár megfigyelésével és komoly kutatásokkal megtalálta a szerelem rejtélyének kulcsát.
A szerelem tánclépései
Az érzelemfókuszú párterápia szakemberei azt figyelték meg, hogy a párok mintha valami előre megbeszélt koreográfia mentén veszekednének. A lépések a kapcsolat kereséséről és az ettől való elzárkózásról szólnak. A párok egyike aktívan, szinte erőszakosan, kritikusan keresi a kapcsolatot, szeretné párját bevonni a kapcsolatba, megbeszélni a problémákat, mert fontos számára a kapcsolat. Ezt sokszor bántón, kritikusan teszi, amitől párja védeni kezdni magát, és hogy ne legyen nagyobb probléma, inkább lezár, elhallgat, elmegy, mert fontos neki a kapcsolat. Ettől aztán a kapcsolatot rendezni akaró fél érzi magát tehetetlenül és cserbenhagyva, mire legtöbbször még hangosabb lesz, vagy ő is visszavonul, így lesznek mindketten magányosak. És dühösek.
Mit rejt a harag?
Dühünk fedő érzés. Erősen hat ránk, de sokszor nem értjük, miből is született. Valójában a düh legtöbbször félelemből vagy valamilyen fájdalomból adódik. Amikor egy párkapcsolatban dühösen párja fejéhez vágja a feleség: „Már megint nem jöttél időben!”, valójában azt mondja, „Hiányoztál, és nagyon vártam már, hogy hazagyere.” Ha egy pár megpróbálja a veszekedések során előkerülő dühöt megérteni, és ezt elmondja a párjának, akkor a partner figyelmesebb és befogadóbb lesz, jobban meghallja az üzenetet, és szívesebben változik.
A harag méregfoga tehát egy mélyebb (ön)feltárással kihúzható.

Susanne Johnson így ír a programról:
„A program azon az elképzelésen alapul, hogy az elkötelezett párkapcsolatban élő párok közti hosszú távú szerelem nem csupán lehetséges, hanem születésünknél fogva mindannyiunkat megillető jog, és hogy jobb és erősebb emberekké válunk, ha biztos menedéket és támaszt találunk a szerelmünk karjaiban. 

A szeretetteljes párkapcsolat a biztonságos családi háttér, az egészségesebb társadalom, és a mindenki számára elérhető, valóban emberséges jövő záloga.

Többé nem kell elfogadnunk azt a tételt, hogy a romantikus szerelem valamiféle misztérium vagy elérhetetlen ideál. A társadalomtudomány végre képessé vált megragadni azokat a pillanatokat, amelyek felelősek a mindennapos örömökért vagy fájdalmakért, és amelyek összessége képezi a legfontosabb személyes kapcsolatainkat.

A program célja, hogy segítséget nyújtson a pároknak a párkapcsolatuk megjavításában, erősítésében és folyamatos továbbfejlesztésében.” 

(Hold Me Tight Facilitator Guide)

Hamarosan induló csoportról: ld. a következő táblázatot!

A csoport neve Indulás Időpontok Részletek (kattints a lenti linkre)
Ölelj át! online Guba Imre & Judit és Komlósi Piroska vezetésével
2021. április 12-től
hétfő este 18.30-21.00-ig
Ölelj át! online Marlok Zsuzsa és Rozgonyi Emőke vezetésével
2021. április 7-től
szerda 18.30-21.00-ig
Ölelj át! Kőrösi Edina vezetésével Veszprémben
2021. április
-
Ölelj át! online Mantuano Erika és Soós István vezetésével
2021. május 4-től
kedd 14.00-16.30

A nyolc alkalmas kurzuson a párok az elméleti témafelvetések után megadott tematika alapján kettesben gondolhatják végig a hallottakat a saját konkrét megéléseikre figyelve. A csoportvezetők be-bekapcsolódnak a páros beszélgetésbe, és ha a pár igényli, a nehezebb kérdéseknél segítik egymás könnyebb megértését. A házaspárok az elvégzett munkáról csak akkor beszélnek mással, ha ők szeretnének valamit megosztani, a közös térben csak a folyamatok általánosabb értékelésére, a kérdések megosztására kerül sor, így a titoktartás, a bizalmi légkör mindvégig biztosítva van.

A program elsősorban nem a krízisben lévő kapcsolatok “terápiáját” célozza, hanem a házasságban élők által mind ismert mindennapi konfliktusok, megfáradások közt együtt haladó házaspárok számára nyújt újfajta rátekintést, és új megoldási módokat a már oly sokszor elakadt vitákra, konfliktusokra. Ilyen formán nem terápiás, hanem preventív hangsúlyú alkalom. Fő célunk, hogy kilépjünk falaink mögül, hogy tanuljunk érdeklődő figyelemmel tekinteni egymásra, és felismerni, mennyi sok “lom” alatt rejtőzik sokszor egymás iránti tiszteletünk, szeretetünk. 

“Alapvető igény és szükséglet, hogy akit szeretünk, vegye észre, mi fáj nekünk. De ez csak úgy megy, ha kimutatjuk, és ha odafigyelünk. Jól szeretni csak bátran és bizalommal lehet.”

(Sue Johnson, Ölelj át: Hét lépés az életre szóló szerelemért, 114.o.) 

 

A program lépései, főbb témakörei

1. beszélgetés: Az Ördögi párbeszédek felismerése
2. beszélgetés: A fájó pontok megtalálása
3. beszélgetés: Visszatérés egy rázós pillanathoz
4. beszélgetés: Ölelj át! – Érzelmi bevonódás és kapcsolódás.
5. beszélgetés: A sérelmek megbocsátása
6. beszélgetés: Kötődés szex és érintés útján.
7. beszélgetés: A szerelem megőrzése

Néhány visszajelzés
egy korábbi HoldMeTight csoporton részt vett magyar pároktól

„Nagyon jó volt, hogy követhető, konkrét, átlátható vonalvezetése volt a programnak. Érezhető volt az átgondolt, szisztematikus tematika.”
„Színesebb, szerteágazóbb volt a program, és mélyebbre vitte a kapcsolatunkat, mint gondoltam.”
„Nagyon jó volt mélyebb érzelmekre - mindkettőnk oldaláról - fényt deríteni és ezáltal félelmeinket megfogalmazni, igényeinket megosztani a párunkkal.”
„Egy biztonságos érzelmi közeget teremtett nagyon őszinte beszélgetésekhez. Szavakat, fogalmakat adott problémák beazonosításához, és a kapcsolatteremtéshez, -megerősítéshez, -építéshez. Köszönöm.”

Az évek óta, a világ számos pontján sikerrel megvalósított “Hold Me Tight” kurzusokról bővebben, angol nyelven, az ICEEFT honlapján olvashatók információk.

Szeretné, ha párkapcsolata még jobb, boldogítóbb lenne?

Ha lakóhelyéhez / munkahelyéhez közel dolgozó Ölelj át! (HMT) csoportvezetőt keres, és fel akarja venni vele a kapcsolatot az általa indított csoportokkal kapcsolatban, klikkeljen ide:

Terapeutakereső >>